Wednesday, 18 December 2013

ReCiPe : TaUhu TeRBaLiK (Resepi Shila Rosli)

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

lg 1 resepi nie aku nk share...resepi tauhu terbalik...aku nie kire penggemar tgk cite ketuk-ketuk ramadhan...ade 1 episod tu kak shila buat resepi nie...senang, simple dan yg paling best adalah sedapp...mudah sgt2 buat...mehhh aku ajau...hehehhe....

Bahan-bahan :
-tauhu cina 
-telur 
-isi udang / isi ayam
-isi ketam
-sosej (cincang)
-sedikit garam
-minyak

Cara-cara :
-tauhu tu gunting 4 side kat bucu tauhu
-then terbalikkan tauhu tu perlahan2
-keluarkan isi2 tauhu berkenaan
-nak terbalikkan tu molek2 sikit k...jgn smpai comot2 x shantekkk...huhuhu
-satukan isi tauhu, isi udang, isi ayam, isi ketam & sosej di dlm 1 mangkuk & gaul rata...pecahkan telur dlm magkuk tu, ambil 1/2 biji telur sahaja...gaulkan dgn sedikit garam
-sumbat isi2 nie ke dlm tauhu dah diterbalikkan sebentar td
-panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak
-siap!!!


nie pun same...gambar nie aku screenshot jek kat insta...hahahaha...mmg sedapp...akak ipar, mak mntua aku semua suke taw...nanti pasti nak buat lagi...comfirm!! hahahahha...

ReCiPe : AGLio Olio SeaFooD PeDas

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

heheheh...nie resepi yg sangat lama....aku mls nk hupdatee...sejak2 aku ade kat opis nie, semua cite aku nk updatee....wakakkaa...pasai pa, nanti bile aku outstation, xde la kelibat aku nie kat opis....so bile ade kat opis, gunakan segala nikmat yg ade nie...kehkehkeh.... #gedikksssxxx!!!
 Aglio olio nie senang nak buat, ringkas dan sedapp...ekekeke...

Bahan-bahan :
-spaghetti (direbus sikit dgn minyak)
-oregano*
-cili flakes*
-daun pasley*
-serbuk lada hitam*
-adek beradek seafood (isi ketam, udang, sotong, dll)
- bawang putih
-minyak utk tumis
-cili padi (option) - diblender @ ditumbuk

Cara-cara:
-tumiskan bawang putih & cili padi
-masukan 1 sk yg bertanda *
-masukan segala adek beradek seafood
-goreng smpai naek bau
-pastu masukan spaghetti, gaul rata (aku lebeh suka guna penyepit, x suke guna sudip)
-last sekali, siap utk dihidang


actually gambar nie dah x de...so aku screenshot jek kat insta aku....hahahhaa...dr xde kann...hohohoho...

Tuesday, 17 December 2013

WeDDinG Day (SeBeLaH LaKi - 02/06/2013)

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

walaupun dah 1/2 abad kahwin, baru la niee cek nak hapdatee entry pasai my wedding...hahahahha....lame gilerr kann....bkn sbb bru dpt gmbar, tapat M.A.L.A.S nak hapdateee....ekekekke...nie gambar sekitar majlis persandingan belah laki...jom kite tgk...weee....:D


with my hubby tercintaa....hehehe...
(persandingan malam)


yg depan tu ibu & ayah kiteee.... ^_^
yg kiri makcik ngn pkcik & ygn kanan tu pak njang ngn mak njang...


nie fmly blah laki...hehehe...


nie pulak fmly blah saya....miss u ollsss damn much!! muuuaahhhhxxx!! :*


hehehehe...kne tumbokk...hahahaha....


nie persandingan waktu siang....my fmly....:)


and the finally husband's fmly....gumbiraaa semua nyee....mak stadeyy jekk maintain senyum...laen kemain lagii gembira....hehehhe...:D

Sedikit luahan hati :
dalam waktu kami bergembira, ade waktu duka yg kami alami...pada tanggal 16/05/2013 aku telah kehilangan nenda tercinta yg amat amat amattt aku sayangi....di mana nenda tidak dapat lagi melihat cucu perempuannye yang terakhir naek pelamin pada 24/05/2013...hanya 8 hari sahaja lg aku hendak dinikahkan, nenda aku telah pergi ke rahmatuallah...sungguh luluh hati ini...sedih yang teramat sangat...pas tu tanggal 26/05/2013 selang 2 hari aku dinikahkan, anak buah suami aku juga telah kembali ke rahmatuallah...betapa luluh lagi hati kami apabila 2 hari selepas dinikahkan, sowg lg ahli keluarga kami telah pergi ke rahmatuallah dalam jangka masa yang sangat dekat....hanya tuhan sahaja yg tahu betapa hebat nye kami kene tempuh dugaanNya pada waktu itu...semua berlaku dgn waktu yg pantas hanya lebih kurang 10 hari sahaja..dugaan yang diberi oleh Allah, kami terima dengan redha...Allah maha berkuasa...Allah maha besar...Allahhu Akhbar....Allah merancang apa yg terbaek utk kita...wassalam... :')
AL FATIHAH - HJH JAINAH BT HJ EHSAN (16/05/2013)
AL FATIHAH - ADEK MOHD LUQMAN HAKIM BIN MOHD REDZUAN (26/05/2013)

ReCiPe - BeeF BRusCHeTta

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

lg nk hapdatee...hehehehe...
new resepi, bruschetta...
actually rupa yg aku buat nie ade huduh sikit...hehehe...tp rase nye sedapp taww...mendapat kepujian dr kwn2 sekerja...hadoiii perasan!!....wakakakaka..
jom try :)

Bahan - bahan :
- roti perancis (dipotong serong)
- tomota puree
- daging cincang (direbus & digoreng sikit ngn minyak)
- carrot
- sosej (setiap entry, bnde nie mcm wajib jek kan...hehehe)
- cheese (diparut)
- mentega / majerin

Cara - cara :
- sapukan mentega kat roti perancis...goreng sekejap dekat kuali..
- sapukan tomato puree di roti tersebut...
- pastu taburkan carrot, sosej & daging cincang..
- ok last sekali taburkan chesse...
- bakar dlm oven bersuhu 180 degree / 30 minit @ sehingga masak..


done!!! kalo mkn mmg guischee punye cranchyyy...
eh? lelebehhh lak aku...kahkahkahkah... ^_^

ReCiPe - HoMeMaDe pizZa

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hulaaa u ollsss....hahahaha...saje nk mengediookksss...kahkahkahkah..
entry kali nie nak share homemade pizza...
buat sendiri hokeyyy!!! kehkehkeh ;)
ye aku akui yg aku nie x bape pandai ler masak kann...tp sekurang2 nye aku mncuba..cewahhh...hehehehhe...lets go tgk procedure nye...kehkehkeh...
sebut procedure x tahan...mcm nk bancuh simen lak ckp procedure...
arrggghhhh!! ade ahkakkkk kesahh...wuwuwuwuw..jom!!

Bahan-bahan :
- base pizza (beli kat jj, tu je yg ade)
- aku beli base yg dah siap...mls nk uli2 sebenarnya...hehehehe..
- topping :
* tomato puree
* sosej (dipotong bulat2)
* cendawan butang
* segala adek beradik bebola yg mcm2 perisa tu (potong bulat)
* daging cincang (direbus dulu)
* bawang merah (dicincang halus)
*capcicum (option..aku x letak sbb x suke)
* carrot
* cheese parut parmesan / kepingan cheese

Cara-cara :
- amik base pizza..ratakan tomato puree ke seluruh base pizza tu..
- taburkan daging cincang yg di rebus td..lg byk, lg sedap..
- taburkan cendawan butang, bawang yg dicincang, sosej, carrot, adek beradik bebola, & capsicum (kalo u olls rase nak tambah ape2 lg toping yg menarik, boleh sajerrr)
- pastu last sekali taburkan cheese kat atas sekali..
- then, bakar dalam oven selama 180 degree / 40 minit (atau sehingga masak)


- tu dia baq hang....siapppp!!! :)