Thursday, 16 October 2014

JMM : Restaurant Tepi, Bawah Jambatan Pertama Muo!!

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

holaaa....sempena besday my brother...i wanna to wish to you happy besday bro...semoga panjang umur, sentiasa murah rezeki & cepat-cepat dapat jodoh...hehe..i love u so much and we oll love u so much!! dekat sarawak tu x mo nakal-nakal ye...hehehehhe... haishhh...bile la dapat pindah sini abg? dah bertahun-tahun duduk sana...selalu x dapat raya bersama kan...huhuhu...ok sempena u ade kat semenanjung nie, we olls celebrate abg punye besday ok....hehehhe...memandang kan time nie raya haji, ayah pun x habaq awai-awai nak sambut besday u, so kek x rakk ehhh...hehehe...sori...wuwuwu...ayah, ibu, abg ekal, kak intan, adek, shidan, adek enol and ank buah u sorang si yaya, semua sayang u...hehehe..

p/s : besday 6/10 tapi hari nie baru berkesempatan nak tulis entry....hahahahha...terokk naaauuuu... :p


makan ikan bakaqq...tengok si yaya tu...manja sgt ngn pak ngah die...hehehe...yelaaa...sekali sekala jek pak ngah balik sini...haishhh...tibe-tibe kita lak dah rase rindu kat abg...wuwuwuwu :(


tauke...hehehe...ayah aku lerr...with ibu ngn adek bongsu ceqq..hehehe...


anti sosial !!!!!!!!!!


ayah pun same!! sampai-sampai je semua maen handphone...haisshhh...depa nie....hehehhe...


yaya!!!! tengok tu, tengok...semua maen handphone...hurm hurmmmm....


our sotong goreng tepung!! mmg superb!! tq chef yg masak sotong nie...hehehehe...


first time aku minum air panas....hehehe..pasai nya, waktu nie hujan...so x leh minum ais..kang tetibee nak terkucil mcm mane? haaaa...mane nak cari tandas? x do derrr org nak layan aku nanti kang...hahahahha...

lokasi : restaurant tepi, bawah jambatan pertama muo...turun je jambatan pertama muo, belah kiri tempat nye...x ssh cari tempat...kira macam restaurant terapong la...hehe..
harga makana i tak tahu...hehehe..pasai apa...pasai tauke bayaqq....hehehhe...time nie ayah belanja semua anak, menantu, cucu dia...hehehe...terima kaseh ayah...akak syg ayah...muuuaaahhhhxx!!! hehehe...

so try la tempat makan di sini...mmg best....ade ikan bakaqq, ade nasi goreng pun ade...semua ade la...hehehehe..pemandangan di waktu malam yang sangat menarik..

I LOVE MUO!!!!

ok byeeeeeee

Tuesday, 7 October 2014

Cerita Hari Raya Aidiladha 2014 ^_^

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

salam aidil adha...ehemm....hehehehe...semua kawan-kawan blogger dok post entry berkenaan juadah masa hari raya haji kan...hehehe...kite pun nak post jugak la....hehehe...tahun nie, raya haji kat umah mentua dulu...pas solat raya, bru terus pi balik kampung batu pahat...ohhh batu pahat!!! rindu nyeeee orang-orang batu pahat!!!! hehehehhe...kat umah mentua melaka nie, menu nye ketupat palas, nasi impit, kuah kacang dan rendang ayam je...berbeza kat kampung batu pahat...ada ketupat daun, kuah kacang, kuah lodeh (wajib nie...kalau tak, tak johor la kan...hahaha), rendang daging, kari ayam (pun menu wajib nie) dan macam-macam lagi...aduhh duhh...punah diet aku nie (bile mase nak diet pun aku tak tahu)...hahahaha...

so oleh kerana aku berjauhan ngn family aku di pagi raya tu, ibu aku dah post kat whasap group die masak apa untuk anak-anak die...hehehe...raya kali nie paling best sebab my brother yang keja kat sarawak tu balik...die dah habis duty...tu yang dapat balik...yepppiii!!! best sangat...jarang die dapat balik...setahun sekali pun belom tentu dapat balik dan jumpa..last time aku kahwin je...lame kan...wuwuwu...rindu kat die...hehehe...


kuah kacang made by chef norizah (my mom ler)...super duperrr sedapp!!...magkau orang melaka cakap...hehehe...maksud nye pedas laa...hehehe...


daging rendang...made by my mom jugak...hehehehe ;)


malam raya itu hari depa semua sambut birthday adik sepupu...post gambar kat whasap...sentap hati mak nakkkkk....dorang happy-happy kat sana...kita kat sini tengok dari jauh jek sebab pagi raya baru smpai kampung...wuwuwuwu....sedeh :(


menu malam raya...hamboiii boiii boiii....depa semua berBBQ di malam raya...kata nk goreng mihun jek...sudah nyee ade BBQ malam tu...macam haremmm...bukan nak habaq awai-awai...kalo tak, ceq sampai malam tu jugak taw...hahahha...


perjalanan jauh tak ku rasa...kerna hati ku melonjak sana...ingin berjumpa sanak saudara...yang nun jauh dimata...eh? betoi ka ceq nyanyi? lalalalala ^_^


duhai bondaaa...duhai ayahandaa.... eh dah dah dahhh...kang meleleh dan jejeh gak ayaq mata nie....wuwuwuwu....lalalala...


nenek aku bagi tulang lembu masa balik batu pahat....hehehehe...hubby ceq habaq, yunk...masak la asam pedas...taraaa...jadi gak asam pedas tulang....hehehehe...sekuali aku masak...makan cume dua orang jek...hehehe... tak de la...aku bagi mentua aku sikit...sedekah di hari raya...dapat pahala kan...hehehe..

so, ade yang nak resepi tulang masak asam pedas ke? kalau rajin nanti aku post la entry resepi nie ye...hehehehe

byeeeeeeeeeee

ReCiPe : Cheezy Meatball a.k.a Carbonara Meatball Simple

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

selamat hari raya aidil adha semua!!!!...before raya hari tu, tekak nie teringin sangat-sangat nak makan cheezy meatball nie...asyik tengok orang dok post kat fb jek..sesekali nak mencuba gak..hehehe..nie resepi yang di olah oleh aku sendiri...hahahha...pandai-pandai jek aku nie...kahkahkah...

Bahan - Bahan :
- 1/2 bungkus meatball 
- Sos prego (mushroom, warna biru)
- oregano
- mixed herbs
- black paper
- 2 biji bawang putih (dicincang)
- mozarela cheese
- cheddar cheese
- 1 sudu minyak

Cara - Cara :
- rebus meatball hingga empuk (aku suke rebus dari goreng sebab bila goreng nanti die garing...kalau rebus, nanti die lembut..prefer kaedah mana yang korang nak guna la ye..hehe) 
- dah siap rebus, toskan dan letak dalam loyang
- panaskan minyak
- tumiskan bawang putih
- tuangkan 1/2 tin sos cendawan prego
- tuangkan sedikit air supaya kuah tidak berapa pekat
- letak secubit oregano, mixed herbs & black paper, masak hingga mendidih
- dah mendidih, angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang ada meatball tadi
- letak cheddar cheese dan taburkan mozarela cheese
- bakar dalam oven 170 darjah celcius selama 10 @ 15 minit

p/s : panaskan oven dulu 10 minit awal ye..lagi 1, jangan letak garam...pasai sos prego tu dah masin dan bertambah masin jika ada cheese...hehe..selamat mencuba =)


taraaaa....hasil nyaa...sedapp...mantap...best....hehehehe :D
tapi nie pic before bakar...tak sempat snap la after baked...sebab bau yang sedap dan dah tak sabar nak makan....jadi nye tak sempat nak snap pic...hehehe...

Wednesday, 1 October 2014

Tik Tok Tik Tokkk...Cepat La Pukul 5.00 PM

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka
tangis dan takwa
tergores bagai lukisan
lalalalalalala
By : Opick - Rapuh

hehehehehe...hang nmpk dak yg aku nie tgh meroyan? lalalala...detik demi detik...bile la nak pukul 5 nie...nak balikkkk...nak balik rumah...mengantuk mengantuk + + + + +  mengantuk....huarggghhhhhhhhhhhhhh!!! cehhh...walhal rindu kat hubby...ewahhhh ewahhh...hehehe... (gedik!!!)


and now pukul 3.37 pm...haishhhh...cepat la waktu berlalu...mahu masak masak masak nie...hahahaha...motip?? nk tunjuk rajin?? hahahahha...xde mkne nye...yg sebenarnye dah lame x masak...dapur dh lame x berasap!! hahahahha...motipp sangat!! (tangan dibahu, mata kat atas sambil kebil-kebil) hahahahahha....eh? dh kenapa nak cerita masak time sedang bekerja nie?? hahahaha...nmpk nau nau laa yg cek tgh free x dak keja kat opis....kikikiki

dadaaaaaaa

ReCiPe : Roti John Homemade

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

entry kali nie aku nak share resepi roti john...
Made By : Chef Hashidan (hubby aku ler) hehehehhe...
kite orang nie mempunyai minat yg sama...suka mencuba, masak dan hasilnya makan la sendiri kann...hehehehe...dah..mls nak bebel-bebel nie...kikiki

Bahan - Bahan : 
- roti panjang (alaa...yg mcm roti john kat kedai tu la..hehe), belah dua
- 1 tin sardin
- daging cincang 
- bawang merah (cincang halus)
- 2 biji telur (pukul telur sehingga sebati)
- sos cili
- sos BBQ
- mayonis
- minyak 
- garam
- parmesen cheese (aku tambah sendiri)

Cara - Cara :
- panas kan kuali, masukkan minyak
- goreng bawang yg di cincang halus tadi
- masukkan daging cincang, goreng sehingga daging cincang tu empuk
- cincang lumat2 sardin dlm 1 mangkuk (hancurkan)
- dah siap masak, asingkan dlm 1 mangkuk yg ade sardin tu
- pecah kan telur ke dlm 1 mangkuk tadi, gaul dan pukul sehingga sebati
- jangan lupe secubit garam..kang tawar pulak..hehe
- panaskan kuali leper, letak sedikit minyak
- tekapkan roti pada bahan yg dah digaul tadi, then terus letak kat kuali leper sehingga masak
- ulang sehingga roti tu habis

Cara Penyediaan :
- tuang sos kat atas roti yang dah siap masak tadi
- tuang mayonis
- picitkan sedikit sos BBQ
- dan akhir sekali taburkan parmesen cheese
so SIAP!! hehehehe
Selamat Mencuba =)


tadaaa...hasil nyeee...abaikan tudung saji tu eh...hehehe..pink gitewww....


pinn pinnn...tumpang lalu, tumpang laluuu....hehehehe ;)

Monday, 29 September 2014

Shopping di LAZADA yang sangat memuaskan

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



baru-baru nie aku order barang kat LAZADA...first time order...selama nie order kat GROUPON je....heheheh...dekat LAZADA nie macam-macam kite boleh tgk barang...pekakas rumah pun ade...bling2 gak mata aku...hahahahahha....aku dah lama idamkan mesin jahit...mini pun x pe la...target kalau ade mesin jahit, nak buat skirt labuh la..nk jahit shawl la...n bla bla bla...mcm2 pikir nie...hehehhe..dah pikir masak2, aku pun order la mini sewing machine nie...hehehe...mmg cepat & pantas perkhidmatan dorg nie...aku order hari rabu (24/09/2014) dan aku dapat barang pada jumaat (26/09/2014)...dua hari jek dpt...mmg pantas sgt2....hehehe...lg 1 bgus nye order kat LAZADA nie, die sentiasa update kat kite melalui sms...mcm barang kite dah successful order, die sms...barang kite dah shipping, die sms...barang kite dah antar kat Gdex pun die sms kite...mmg baguss....hehehhe...




barang smpai kat opis...aku letak alamat opis...senang...waktu barang smpai, aku xde kat opis...aku pi training kat kl...so aku minta kwn opis amikkan...waktu nie aku dah excited tahap meluap2 (meluat lak aku bace) hahahahahha....


taraaaaaaaa!!!!!!! mini sewing machine...comel kan...hehehehhe =)


nie dia bila aku keluarkan barang2 dr dlm kotak...ade pedal foot n lain-lain...best...aku try jahit seluar hubby aku yg koyak...wahhhh....mmg boleh guna...mula-mula rase mcm x confident gak...hehehe...rupa2 nya same mcm yg mesin ibu aku punye...hehehhee...tp nie utk org yg mcm aku bru nk mula blaja menjahit, ok la...utk bisness prefer beli yg lebih besar...memuaskan...hehehe....pas nie aku nk search mcm mana guna mesin jahit dgn teliti...maklum la....aku mmg xde basic menjahit pun....pegang mesin jahit pun takut...wuwuwu....
bile dipikirkan beli pakaian kat luar mahal, that's why la aku terpikir nak beli mesin jahit sendiri...pas nie, mood rajin pleaseee come to mama!!!! hahahahahha....pas nie aku nk tgk cara-cara nak jahit skirt labuh mcm mne, nak jahit shawl mcm mane...nak try buat...nanti dah ade hasil, aku post entry "hasil dr mini sewing machine"..cewaaahhhhh....hahahahha..
byeeeeeeeeeeeeee

Monday, 11 August 2014

JMM : BuRGeRByTe MiTC MeLaKa

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hai olls....lame dah x cerita pasal makan-makan kan...hahahha...semalam aku buka fb...so tengok la dekat wall, member aku makan kat Burger Byte nie...tgk macam sedap jek kan...hahahaha...aku ngn hubby pun ape lagi...kita org kan suke makan...mencube la katakan...kite org tidak berlengah lagi...moh kite poie sayangg....hehehehe....

Nama Restaurant : Burger Byte, MITC Melaka
Lokasi : Betul-betul berhadapan dengan Mydin MiTC
Bersebelahan dengan kedai Majibur Mari jual karpet (hahahaha....nie aku pandai-pandai je letak nama kedai tu...padehal kedai tu nama Harun Carpet...hehehe...pengaruh cerita tv...sori Majibur...aammmaaaa'...hehehe :D )
Fb aku : https://www.facebook.com/effynurhadian90 (tiba-tiba saje nak promote :p )


sign board Burger Byte Melaka...haa...yg baju merah tu hubby aku...nak tahu apa yg die tengok? kalo korg nak tahu, die tengah dok usha-usha carpet...aku pun pening...balik-balik asyik nak beli carpet jek...aku pun x faham...punye la banyak carpet kat rumah tu...sayang-sayang...Marjibur Mari betul la....hahahahaha.... ;)


Menu : Beef Bacon
My hubby makan nie...nampak x sos puteh tu...mmg sedap sos die terbaekk...sedap beb...tak tipu =)


Menu : Lime Tea Ice
My hubby kalo pi makan kat mana-mana, mesti nak minum ayaq nie...katanya nak balance...balance ke hape nye...balik je rumah, terus sakit perut...adoii...nama pun limau kan sayang...hehehe.. :p


Menu : Beef Garlic Butter
Taraaaaa....aku makan burger nie...sedap jugak...masin-masin sikit rasa...mungkin sebab butter kan...butter kan ade masin-masin sikit....hehehe...pas nie aku nak try Bruschetta die lak...sedap x mcm aku buat sebelum nie (perasan!!)...hahahahhaa....


Menu : Watermelon Ice
Air tembikai dengan aku tidak dapat dipisahkan...cewaahhh....hahahaha...tapi sayang..nie bukan ori watermelon...so tak berapa sedap la air nie...manis buah tak rasa...sori..:(


So, total kita org makan semua sekali adalah RM 32.40...ok what...pas nie boleh makan lagi kan...hehehe...tapi Burger Bakar Abg Burn gak terbaekkk (bak kata hubby aku)...hehehehe..

ok babaiiiiiiiiiiiii

Friday, 8 August 2014

HaRi RaYa AiDiLFiTRi 2014

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hehehe...aku rase masih belom terlambat lagi kan utk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri utk semua umat Islam yang meraikannya...hehehe...today, Syawal yang ke-13...tq pada semua yang sudi raya rumah kite...ibu ayah je x raya lgi rumah kite...huhu....sedeh :( bila dorg nak mai umah kite nie? hurm hurm...ayah sebuk latewww...sebuk masak utk org kahwen...hehehe...tahun nie aku rase mcm x byk jalan raya rumah sedera2...so kalau ade raya nanti, aku haploadd gambau2 raya okeyyyhhh... :p

 

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014 dari kami...kami berdua memohon keampunan sekiranya kami ade melakukan kesilapan kpd anda2 semua dan sekiranya kami ade terkasar bahasa, kami memohon keampunan...Kosong-kosong ye...hehee...love u ollssss :*


pagi raya di rumah sendiri....hehee...pastu baru pi raya umah mertua di melaka...then, terus pi beraya rumah atok kat batu pahat!!!!!! hehehehe... i love batu pahat!!! ^_^

HaTi YanG SeDiH =(

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hai ollsss....setiap perkahwinan, pasti mahukan zuriat...seperti juga aku...aku pun mahukan zuriat...serious sedeh tgk bile raya, semua bawa anak masing2...jeles nyee...tp bile pikir2 balik...setiap berlaku pasti ade hikmah....ibu doakan anak ibu tenang di sana...walaupun ibu sendiri tidak pernah lihat wajahmu & jumpa kamu wahai anak...kawan2 doakan sy juga seperti korg ye...cepat dpt zuriat...mmg teringin nak menimang cahaya mata....
pissttt : sedeh tgk bile bace di paper, org senang2 jek buang anak...kesian sgt...kot ye pon x nk anak tu, jgn la buang....dah la buang, kau bunuh pulak tu...bg la pada mereka yg memerlukan zuriat....dah pandai buat, pandai la jaga....sedeh tgk dorg yg x perikemanusiaan nie..hurm...hurm hurm....


ala la laaa...comel nyee dieee....cute sgt sayang....
hasil carian di Google


comel =)
hasil carian di Google


alaaa...comelnyee awak tidur sayangg...
hasil carian di Google


doa utk mendapatkan zuriat....sila amalkan...hehe ;)

Thursday, 7 August 2014

JenJalan kat Taman Rama-Rama, Melaka

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hai semua...hahahha...lame giler x hapdate blog...kebizian laa...mls aku nk hapdate blog jek manjangg....hahahahha....asal on9 jek, ckp dh lame x hapdate blog...mcm xde nak ckp bnde laen kann....hahahahha....ini kesah 3 bln lepas....hahahha...bln 05/2014 hari tu...hahaha...dapat? nmpk? punye la lame aku simpan ilham2 nie semua.. *mcm bagus2....hahahaha....mase nie aku, suami ngn along bawak anak2 buah gi jalan2...al maklum la mak depa nie semua mkn angin..pi vietnam..so kite org tlg bawak budak2 nie pi jalan2...hehehehe...mase nie pi Taman Rama-Rama Melaka..

Lokasi : Taman Rama-Rama Melaka
Harga Tiket : RM 15 (Dewasa), RM 8 (Kanak-Kanak)


Pintu gerbanag Taman Rama-Rama...


aqil & auni...


hehehhe...terbalik nie sayang...patut abg belah kiri...kakak belah kanan...mokcu die yg bg arahan waktu nie...hahahah....mereng mokcu depa nie...kihkihkih...


nama taman rama2...tapi ade buaya ok...hehehe...


it's rabbit!!! =)


waktu nie auni faqehah takut2...die takut tgk rama2 asyik dok hggap kat die jekk....hahahahha...


byk sgt rama2 time nie...aku capture jek semua...hahahha...


dpt kite capture gambar rama2 nie sekor...cantek sgt...heheheh...

so di sini aku nk habaq satt....hehehe...name jek taman rama2....tapi bkn hanya ade rama2 jek taw...semua bintanag ade....buaya ade...ular ade...rabbit ade...eh senang cite mcm2 la ade...mmg bagus...x rugi la masuk sini...landak pun ade...mmg TERBAEKKK!!! k baiiii....heheheh... :D

0323822165 - Clique Card !!!!!!!!!!!

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

haii..
hari tu aku ade dpt 1 panggilan dari 0323822165 nak suruh aku amik satu kad nie..kad tu di panggil Clique Card konon2 nye die habaq kat cek yg kad nie bagus...boleh pegi ke mana2 utk dpt kan pelbagai diskaun...aku dah pelik...betol ke? *konon2 aku mcm nk terpengaruh jugak la ape yg die ckp tu...pastu die tnye aku yg aku pkai x Visa atau Mastercard...haaa...time nie aku dh pelik dah..mula2 cara pompuan nie ckp mcm ketapi...tooteeetttoooteetttt mulut nye...laju...hahahaha...pastu aku pelik...aku tnye knape? pastu die mcm nk hangin pulak ngn aku...siap ckp ade ke tidak menggunakan kad Visa atau Mastercard?? wahhh...gaya mcm &^*^$#!! aku marah la balik...aku ckp PERLU KE THU SKG NIE??? terus die matikan fon...sengal...apehal pulak nie? aku dah tertanya2 ape sedang berlaku skrg nie kan? pelik2...then, dgn mnggunakan teknologi yg canggih nie (internet la maksud aku), aku search la segala2nya berkenaan dgn no telifon nie & pasal kad nie...so nie hasilnya semua...aku snap satu2 sape yg pernah terima panggilan mcm aku & siapa yg dah terkena....hasilnya!!






so, nasihat aku disini....jgn sesekali bg no kad bank kita pada sesiapa sahaja yg x dikenali sama ade melalui panggilan atau ape sahaja...ingat...pihak bank sendiri ade no kad bank kite...jgn terpedaya ade yg buat paggilan konon2 kata die dr bank bla bla bla n bla...mustahil la kan...padehal semua maklumat kite bank ade...complete lg...so jgn terpedaya ye...

Tuesday, 18 February 2014

BeiJiNG, CHiNa (PaRT 4) - 31/01/2014 ~ 06/02/2014

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ok...cerita hari ke-6 & hari2 terakhir....hehehhe...x sabar nak balikk....rindu dah masakan Malaysia!!!! lokkk...tu jek yg pk...makan, makan & makan....hahahahha....

Cerita Hari Ke-6 :

~ Melawat Stadium Sarang Burung


ada owg laen panggil olympic beijing & ade yg panggil stadium sarung burung....x kesah la...mane2 pun same jekk....hehehhe...bentuk die mmg sarang burung...mmg mantopppp...!!!

~  Membeli belah di Silk Market


pintu masuk silk market....


seyes rambang mata...juling2 mata aku....hehehehhe....


masa nie laki aku kata, beli ikut keperluan...bukan beli ikut nafsu...kalo beli ikut nafsu, mmg 1 Silk Market nie mmg habis kne borong...hahahhaa....laki aku perli tu name nye...huahauhau...:p

Cerita Hari Ke-7 :


x sabar nak balik!!!! 


Bye Beijing!!! See u soon!!! hehehehhe ;)

Picture on Day 1 till Day 7 :

Day 1

Day 2

Day 3

Day 4

Day 5

Day 6

Day 7

Our group trip :)