Monday, 27 January 2014

ReCiPe : KeK CokLaT LaYeR VaNiLLa CheeSe

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

entry kali nie nk share resepi sikit...hehehe...kali nie aku wat kek...utk permintaan suami...so aku tunaikan...walaupun ade benyek sikit kek nye...tp tetap jugak mkn...hahahaha...tp sebelum tu meh kite kenal dulu sukatan menggunakan cup..


aku share sukatan nie sekali senang...x payah duk pk2 mcm mne nak sukat kan guna gram...hahaha...padehal aku yg x thu tu...kahakhakah...yelaaa...aku bkn pnah wat kek pun selama nie...bile dah wat sekali, eh ehh ehh...mcm nk wat lg jek...puuuihhh...mcm bagus2 kan...wakakakka...:p
dah jom kita ngendap sikit resepi nye...hahahahha...:D

Bahan-bahan :
-150g tepung kek (diayak)
-1 sudu kecik baking powder (diayak)
-150g gula kastor (diayak)
-5 biji telu Gred A
-1 susu besar ovalette
-80ml susu dutch lady 
-80ml mentega (dicairkan)
-esen vanilla
-serbuk koko

Untuk krim & topping :
-250g cream cheese
-1/2 tin susu pekat manis
*putar kedua2 bahan nie sehingga tidak berketul
- 1/2 kotak cheddar cheese diparutkan (utk topping)

Cara-cara :
-putarkan gula, ovalette & telor sehingga pekat dan gebu
-perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, putar lagi
-tuangkan mentega yang telah dicairkan tadi berselang seli dengan tepung kek serta baking powder (guna kaedah putar)
-bahagikan 2 adunan. 1 letak perisa koko dan 1 lagi letak 1 penutup esen vanilla
-sediakan tin pembakar serta griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak
-tuangkan adunan td dlm tin pembakar yg dah dilapikkan dengan kertas serap minyak
-bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius
-bila masak, biarkan kek sejuk sedikit dan barulah boleh menghias kek

Cara-cara Menghias kek :
-sapukan krim cheese di atas separuh kek, then letakkan sebahagian lagi kek di atasnya
-sapukan lebihan krim cheese ke keseluruhan kek sehinggan menutupi seluruh kek
-taburkan cheddar cheese yag telah diparutkan tadi ke seluruh kek
-sejukkan dalam peti ais selama sejam dan siap utk dipotong


pisssttt pisstttt pissstttt....
tadaaaaa...hasil nyeee.....yummmiiiiiii...
^_^

Monday, 6 January 2014

FaMiLy DaYs 2013 - GAMBanG, PaHanG

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hollaaaaa.....nie cerita percutian family day aku di gambang, pahang...seperti biasa mmg setiap end year, fmly ayah akan mengadakan family day...so kali nie destinasi kami adalah di gambang...hehehehe...:D
Tarikh : 23-25 Disember 2013
Lokasi : Gambang, Pahang


Selamat datang ke Bukit Gambang :)


Arabian Bay Resort...seyesly aku bg 5 bintang...mmg superb!!
Harga : RM 280 / day


my bilik :)
apartment nie mempunyai 2 bilik...the best part is, setiap bilik mempunyai bilik air masing & tv di setiap bilik...


sekitar gambar bilik....hehe...hubby aku tu ape lg, hapdatee pesbukk letteww....zmn skg kan...gadget2 jekk...huahuahuahua....


ruang tamu...itu ibu tercinta saya...hehehe...pun sameee...hapdateee pesbukkk jugekkk...anti sosial...hehehehhe....:D


nie ruang dapur...mcm sepah sikit sbb ade barang kan...hehehe...


nie ruang tamu....mmg cantekk...ssh nak ckp...hahahaha...*mcm good2 aku nie...:p


we are at level 8...tingkat paling atas sekali....


nie pemandangan dr balkoni apartment kami...view mmg cantek sbb nmpk kolam kann...aku tgk kolam tu kecik besar, kecik besar jekk...pasai paa...sbb nk terjun mndi laaa....hahahahha...x sabaqq...kahkahkahkah...


with my hubby tercinta....:)


pintu masuk bukit gambang, water park...


aku gemok!! tu jek nk ckp!! :p


nie memasing semua dah get ready nk balik johor...hahaha...tp aku jek balik melaka...laen semua balik kmpung....kehkehkeh...


kesian adik baju biru tu...berdarah kat siku pasai maen ganas sgt...wuwuwuwuwu...:p


our fmly....nie sikit jekkk...x semua yg ade...hehehhe...


nie gambar tiada soft copy...so aku capture jekk...hahahaha...crop pun tidakkk...kahkahkahkah....


selamat jalan...ok baii bukit gambang...seyesly x puas...ade mase nanti aku nk bw fmly mertua aku pulak g sini...mmg aku ckp, sgt best....boleh pi lg...hehehe...
lupe nk ckp...tiket masuk ke Gambang Water Park tu dlm +/- RM25 sahaja...
ok tu jek cerita percutian fmly day kami...daaaa.....:D

My WeDDinG (SaNDinG) - 25/05/2013

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

yuhhhuuu...nie pulak gambar mase sanding, outdoor & sebagainya....sowi sbb x dpt nk hapdateee pic semua...kang x muat pulak...hohohohoho....so aku pilih secara rawak sahaja k...actually x de gambar fmly...nt ade, aku hapdateee gambar ngn fmly pulak...:D







Suami : Norhashidan Bin Md Dali
Isteri : Effy Nur Hadian Binti Abu Bakar

My WeDDiNg (NiKaH) - 24/05/2013

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

just nak share gambar mase akad nikah pada 24/05/2013...hahahha...mmg lame gilerrr baru nak hapdateee....hehehehhe...:D


mase nie tgh dgr nasihat dr tok kadi.... :)


mu husband....nervous katanyee....hehehhee...alhamdulillah hanya sekali lafas, aku bergelar isteri kpd En Norhashidan Bin Md Dali...thanks sayanggg.... :-*


mas kahwin, wang hantaran dll...;)


acara pembatalan air sembahyang....:-*


secara official...thanks to be my husband...i love u so sooo mucchhh!!! muuuahhhhxxx...
kite berkwn lama sejak aku berumur 15 tahun (2005)...pada tahun 2013 aku sah menjadi isteri kamu wahai si suami....tq so muchh coz pilih aku dlm hidupmu...aku tidak akan mensia2 kan hidup ini bersama kamu sehingga akhir hayatku....akan ku beri sepenuh tanggungjawabku sebagai isteri kpdmu...inginku bahagia bersamamu hingga ke syurga...alhamdulillah...thank you Allah...harta yg tidak boleh ditukar dgn wang ringgit....alhamdulillah....syukur padamu ya allah....:)

Thursday, 2 January 2014

ReCiPe - CheeseKut

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

wihhhuuu u ollss...just nak share resepi cheesekut...aku tgk kemain semua cite pasal cheesekut niee...hahahhaa...so aku pun nak share jugak la resepi..hehehe...nyebukk!! :p

Bahan-bahan:


-creme cheese
-biskut cream cracker
-susu full cream
-1/2 tin susu sejat
-milo
-oat
-coklat hershey
-coklat urai warna warni & coklat chip (hiasan)

Cara-cara :


-putur krim cheese hingga kembang
-masukkan 1/2 tin susu & susu full cream dlm 5 sudu & putur sekali dgn cream cheese sehingga sebati
-celupkan biskut ke dlm susu full cream selama sesaat (means celup kejap jek la)
-layer 1 : kepingan biskut yg dicelup sesaat susu full cream tu
-layer 2 : sapukan cream cheese yg diputar 
-layer 3 : taburkan milo & oat
-ulang sehingga terdpt 5 lapisan
-atas sekali taburkan coklat urai warna warni & coklat chip serta coklat hershey


tinggggg....hasil nyeee....wuhhhuuuu.... ^_^