Tuesday, 18 February 2014

BeiJiNG, CHiNa (PaRT 2) - 31/01/2014 ~ 06/02/2014

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

jom sambung cot cett...hehe...hari ke-2 dan hari ke-3...hari ke-2 still pakai baju yg same...hahahhaa...asyik cite beg hilang jek ekk...huhuhuhuhu....balik dr program hari ke-2, ptg tu cpt2 kite owg berlari ke tesco..pasai pa berlari, takut tesco dah tutup awal...hahaha...bergegas kite owg ke tesco...hehehe...alhamdulillah....dapat gak kite owg beli baju....hehehhe...;)

Cerita Hari Ke-2 :

Melawat Tian'an men Square & Forbidden City


walaupun kami pkai baju semalam, tetap senyum....tuhan saje tahu bagaimana hati kami rase bile pkai baju same...huhuhuhu...dah usha2 kedai, semua tutup pukul 5pm...sebabnye CNY kan....semua kedai tutup awal...sedeh kami :(

Solat di Masjid Niujie


alhamdulillah...kami semua bersolat di masjid nie wlupun dlm keadaan cuaca yg sgt2 sejukk...:)

Membeli Belah di Muslim Super Market


muslim market...kite owg jln2 jek kat sini...ingt nak beli baju sementara kite owg dpt semula beg yg hilang tu...tp mcm xde jek..majoriti kat sini dia owg semua jual makanan sahaja...so sad :(

Membeli belah di Kilang Sutera


kalo korg nak thu mmg murah beli kain sutera kat sini....tp mula2 die mmg letak harga mahal gile gile punye mahal...kat China nie, kne maen ngn harga jekk...so kalo die tnye pasal harge kat kite, kite letak harga yg paling low sekali standard harga kat Malaysia...kalo x pandai maen harga, mmg die akan ketuk mahal gile...waktu nie aku pun beli la sepasang....dah hubby aku boleh lak tarik tgn aku suh beli gak...utk wat baju raya katanya...malu aku semua owg tgk hubby aku tarik tgn aku semata2 nak suh beli kain sutera sepasang nie...malu malu...haissshhhh....aku beli kaler merahh...hambekkk kau...dah mcm gong xi fa cai pulak kan...kahkahkah...so dah decide, tema raya kite owg taun nie adalah warna merahhh...hehuuuu...aku beli dlm 240 Yuan = RM120 utk 4 meter.... ^_^

Menyaksikan Pertunjukan Akrobatik


pehhh makk aiiii....waktu tgh show nie rase mcm bdn aku lak lentikk....aku mmg respect la dowg wat show mcm nie...dah mcm masuk sukan berirama pulak...mmg lentikk badan dowg...entah bape lame la pulakk kann dowg nie wat latihan...mmg payah gileee...heee :D

Cerita Hari Ke-3 :

sebelum sarapan, aku ngn hubby aku lepak la kat lobby kan...duk termenung tgk kat CCTV room tu...so tibe2 hubby aku ckp "eh...tu mcm beg kite jek syg"..aku pun tgk la kat bilik tu..dgn perasaan teruja aku ckp "sayanggggg....beg kite dah jumpeee"...nk nanges rase nye...mcm hilang barang berharga sgt lakk kan...hehehe...syukur sgt2...alhamdulillah syukur kpd allah...sgt2 syukur...sebelum tu, mlm td Andy ade ckp gak yg beg dah jumpe and nanti pihak airport akan hantar terus ke hotel...x sangka lak pg2 dah ade...hehehe...hubby aku pun tggu Andy datang & nk dptkan balik beg tu....hehehhe...alhamdulillah...lepas jek sarapan, kite owg gerak terus kite destinasi yg seterusnya...nak thu kite owg sarapan ape? 


haaa...tu diaaa sarapan kami....sayur sayur sayur sayurrr.....leh kurus aku mcm nie...huahuahua...actually, semua owg dah x nk mkn...sebab dah muak dan x kne ngn tekak...aku jamah jek pau inti ayam tu...seyes x same ngn malaysia...waktu nie semua owg rindu gilee ngn malaysia...nasi lemak bermaen2 di fikiran...cewaaahhhh...hehehhe...

Membeli Belah di Jade Center & Pearl


kami di bawa ke sini...harga mmg mahal...yelaaa nie mmg original batu jade...kata Andy (our tour guide), kat Negara China sahaja ade lebeh 200 kedai yg jual jade...so hati2 ketika membelinya ok...hehehe...harga di antara 3000-4000 Yuan (1500-2000 RMB)...mahal tp mmg la berbaloi kan...hehehe...aku pun beli gak...


aku beli earing jekk...hehehe...oleh kerana aku tgk cantek & murah...so aku beli gakk...hehehe...sbb batu jade kcik, tu yg maybe murah sikit kot...aku beli baru 100 Yuan (50 RMB)...

~ Melawat Tembok Besar Cina


hehehe...waktu nie huby aku konon2 nye ajak la pnjat sampai puncat...aku awal2 lg dah angkat tgn...seyes x boleh beb....separuh jek aku naek...pas tu dah x larat...nak turun dah...hahahaha...

~ Ski Tour ( hanya ada pada musim sejuk sahaja )


mmg sejuk gile...waktu nie nak maen ski & snow...tp masalahnye berderet2 tggu giliran...die bg mase hanya sejam jek kot...mne sempat n mne puas...hahahaha...so waktu nie kite owg tgk jek la owg laen maen ski...ski tour yg bkn asli a.k.a buatan jekk...hohohohoho...

Picture on Day 2 & Day 3 :


ohh my dearr....muaaahhhh...


muka sedeh dlm senyuman...hahahha...:)


with my huby....


nmpk x gaya owg ada2 nak beli batu jade...hahahahha....:p


sesudah membeli batu jade yg dikehendaki...eh? ayat mcm mintak penampo...huahauhau...


our group....siap ada group whasap dah u olls...kehkehkeh...


:)


bersama pakcik perak...penyeri travel kite owg...hehehe...pasai pa...pakcik nie suke wat lawak...ngn loghat perak die yg pekat tu...hahahha...mmg lawak...pakcik terbaekkkk....


we ollsss yg dah x nk naek ke kemuncak...separuh naek, turun balik pulak...hahahha...


ohh my handsome boy...eh? silap..sweet boy...hehehe...


dan akhir sekali...aku la...sedeh nye x dpt merasa maen ski....owg mmg terlalu ramai sgt....sedeh sedeh...sob sob....:'(

No comments:

Post a Comment