Thursday, 16 October 2014

JMM : Restaurant Tepi, Bawah Jambatan Pertama Muo!!

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

holaaa....sempena besday my brother...i wanna to wish to you happy besday bro...semoga panjang umur, sentiasa murah rezeki & cepat-cepat dapat jodoh...hehe..i love u so much and we oll love u so much!! dekat sarawak tu x mo nakal-nakal ye...hehehehhe... haishhh...bile la dapat pindah sini abg? dah bertahun-tahun duduk sana...selalu x dapat raya bersama kan...huhuhu...ok sempena u ade kat semenanjung nie, we olls celebrate abg punye besday ok....hehehhe...memandang kan time nie raya haji, ayah pun x habaq awai-awai nak sambut besday u, so kek x rakk ehhh...hehehe...sori...wuwuwu...ayah, ibu, abg ekal, kak intan, adek, shidan, adek enol and ank buah u sorang si yaya, semua sayang u...hehehe..

p/s : besday 6/10 tapi hari nie baru berkesempatan nak tulis entry....hahahahha...terokk naaauuuu... :p


makan ikan bakaqq...tengok si yaya tu...manja sgt ngn pak ngah die...hehehe...yelaaa...sekali sekala jek pak ngah balik sini...haishhh...tibe-tibe kita lak dah rase rindu kat abg...wuwuwuwu :(


tauke...hehehe...ayah aku lerr...with ibu ngn adek bongsu ceqq..hehehe...


anti sosial !!!!!!!!!!


ayah pun same!! sampai-sampai je semua maen handphone...haisshhh...depa nie....hehehhe...


yaya!!!! tengok tu, tengok...semua maen handphone...hurm hurmmmm....


our sotong goreng tepung!! mmg superb!! tq chef yg masak sotong nie...hehehehe...


first time aku minum air panas....hehehe..pasai nya, waktu nie hujan...so x leh minum ais..kang tetibee nak terkucil mcm mane? haaaa...mane nak cari tandas? x do derrr org nak layan aku nanti kang...hahahahha...

lokasi : restaurant tepi, bawah jambatan pertama muo...turun je jambatan pertama muo, belah kiri tempat nye...x ssh cari tempat...kira macam restaurant terapong la...hehe..
harga makana i tak tahu...hehehe..pasai apa...pasai tauke bayaqq....hehehhe...time nie ayah belanja semua anak, menantu, cucu dia...hehehe...terima kaseh ayah...akak syg ayah...muuuaaahhhhxx!!! hehehe...

so try la tempat makan di sini...mmg best....ade ikan bakaqq, ade nasi goreng pun ade...semua ade la...hehehehe..pemandangan di waktu malam yang sangat menarik..

I LOVE MUO!!!!

ok byeeeeeee

Tuesday, 7 October 2014

Cerita Hari Raya Aidiladha 2014 ^_^

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

salam aidil adha...ehemm....hehehehe...semua kawan-kawan blogger dok post entry berkenaan juadah masa hari raya haji kan...hehehe...kite pun nak post jugak la....hehehe...tahun nie, raya haji kat umah mentua dulu...pas solat raya, bru terus pi balik kampung batu pahat...ohhh batu pahat!!! rindu nyeeee orang-orang batu pahat!!!! hehehehhe...kat umah mentua melaka nie, menu nye ketupat palas, nasi impit, kuah kacang dan rendang ayam je...berbeza kat kampung batu pahat...ada ketupat daun, kuah kacang, kuah lodeh (wajib nie...kalau tak, tak johor la kan...hahaha), rendang daging, kari ayam (pun menu wajib nie) dan macam-macam lagi...aduhh duhh...punah diet aku nie (bile mase nak diet pun aku tak tahu)...hahahaha...

so oleh kerana aku berjauhan ngn family aku di pagi raya tu, ibu aku dah post kat whasap group die masak apa untuk anak-anak die...hehehe...raya kali nie paling best sebab my brother yang keja kat sarawak tu balik...die dah habis duty...tu yang dapat balik...yepppiii!!! best sangat...jarang die dapat balik...setahun sekali pun belom tentu dapat balik dan jumpa..last time aku kahwin je...lame kan...wuwuwu...rindu kat die...hehehe...


kuah kacang made by chef norizah (my mom ler)...super duperrr sedapp!!...magkau orang melaka cakap...hehehe...maksud nye pedas laa...hehehe...


daging rendang...made by my mom jugak...hehehehe ;)


malam raya itu hari depa semua sambut birthday adik sepupu...post gambar kat whasap...sentap hati mak nakkkkk....dorang happy-happy kat sana...kita kat sini tengok dari jauh jek sebab pagi raya baru smpai kampung...wuwuwuwu....sedeh :(


menu malam raya...hamboiii boiii boiii....depa semua berBBQ di malam raya...kata nk goreng mihun jek...sudah nyee ade BBQ malam tu...macam haremmm...bukan nak habaq awai-awai...kalo tak, ceq sampai malam tu jugak taw...hahahha...


perjalanan jauh tak ku rasa...kerna hati ku melonjak sana...ingin berjumpa sanak saudara...yang nun jauh dimata...eh? betoi ka ceq nyanyi? lalalalala ^_^


duhai bondaaa...duhai ayahandaa.... eh dah dah dahhh...kang meleleh dan jejeh gak ayaq mata nie....wuwuwuwu....lalalala...


nenek aku bagi tulang lembu masa balik batu pahat....hehehehe...hubby ceq habaq, yunk...masak la asam pedas...taraaa...jadi gak asam pedas tulang....hehehehe...sekuali aku masak...makan cume dua orang jek...hehehe... tak de la...aku bagi mentua aku sikit...sedekah di hari raya...dapat pahala kan...hehehe..

so, ade yang nak resepi tulang masak asam pedas ke? kalau rajin nanti aku post la entry resepi nie ye...hehehehe

byeeeeeeeeeee

ReCiPe : Cheezy Meatball a.k.a Carbonara Meatball Simple

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

selamat hari raya aidil adha semua!!!!...before raya hari tu, tekak nie teringin sangat-sangat nak makan cheezy meatball nie...asyik tengok orang dok post kat fb jek..sesekali nak mencuba gak..hehehe..nie resepi yang di olah oleh aku sendiri...hahahha...pandai-pandai jek aku nie...kahkahkah...

Bahan - Bahan :
- 1/2 bungkus meatball 
- Sos prego (mushroom, warna biru)
- oregano
- mixed herbs
- black paper
- 2 biji bawang putih (dicincang)
- mozarela cheese
- cheddar cheese
- 1 sudu minyak

Cara - Cara :
- rebus meatball hingga empuk (aku suke rebus dari goreng sebab bila goreng nanti die garing...kalau rebus, nanti die lembut..prefer kaedah mana yang korang nak guna la ye..hehe) 
- dah siap rebus, toskan dan letak dalam loyang
- panaskan minyak
- tumiskan bawang putih
- tuangkan 1/2 tin sos cendawan prego
- tuangkan sedikit air supaya kuah tidak berapa pekat
- letak secubit oregano, mixed herbs & black paper, masak hingga mendidih
- dah mendidih, angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang ada meatball tadi
- letak cheddar cheese dan taburkan mozarela cheese
- bakar dalam oven 170 darjah celcius selama 10 @ 15 minit

p/s : panaskan oven dulu 10 minit awal ye..lagi 1, jangan letak garam...pasai sos prego tu dah masin dan bertambah masin jika ada cheese...hehe..selamat mencuba =)


taraaaa....hasil nyaa...sedapp...mantap...best....hehehehe :D
tapi nie pic before bakar...tak sempat snap la after baked...sebab bau yang sedap dan dah tak sabar nak makan....jadi nye tak sempat nak snap pic...hehehe...

Wednesday, 1 October 2014

Tik Tok Tik Tokkk...Cepat La Pukul 5.00 PM

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka
tangis dan takwa
tergores bagai lukisan
lalalalalalala
By : Opick - Rapuh

hehehehehe...hang nmpk dak yg aku nie tgh meroyan? lalalala...detik demi detik...bile la nak pukul 5 nie...nak balikkkk...nak balik rumah...mengantuk mengantuk + + + + +  mengantuk....huarggghhhhhhhhhhhhhh!!! cehhh...walhal rindu kat hubby...ewahhhh ewahhh...hehehe... (gedik!!!)


and now pukul 3.37 pm...haishhhh...cepat la waktu berlalu...mahu masak masak masak nie...hahahaha...motip?? nk tunjuk rajin?? hahahahha...xde mkne nye...yg sebenarnye dah lame x masak...dapur dh lame x berasap!! hahahahha...motipp sangat!! (tangan dibahu, mata kat atas sambil kebil-kebil) hahahahahha....eh? dh kenapa nak cerita masak time sedang bekerja nie?? hahahaha...nmpk nau nau laa yg cek tgh free x dak keja kat opis....kikikiki

dadaaaaaaa

ReCiPe : Roti John Homemade

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

entry kali nie aku nak share resepi roti john...
Made By : Chef Hashidan (hubby aku ler) hehehehhe...
kite orang nie mempunyai minat yg sama...suka mencuba, masak dan hasilnya makan la sendiri kann...hehehehe...dah..mls nak bebel-bebel nie...kikiki

Bahan - Bahan : 
- roti panjang (alaa...yg mcm roti john kat kedai tu la..hehe), belah dua
- 1 tin sardin
- daging cincang 
- bawang merah (cincang halus)
- 2 biji telur (pukul telur sehingga sebati)
- sos cili
- sos BBQ
- mayonis
- minyak 
- garam
- parmesen cheese (aku tambah sendiri)

Cara - Cara :
- panas kan kuali, masukkan minyak
- goreng bawang yg di cincang halus tadi
- masukkan daging cincang, goreng sehingga daging cincang tu empuk
- cincang lumat2 sardin dlm 1 mangkuk (hancurkan)
- dah siap masak, asingkan dlm 1 mangkuk yg ade sardin tu
- pecah kan telur ke dlm 1 mangkuk tadi, gaul dan pukul sehingga sebati
- jangan lupe secubit garam..kang tawar pulak..hehe
- panaskan kuali leper, letak sedikit minyak
- tekapkan roti pada bahan yg dah digaul tadi, then terus letak kat kuali leper sehingga masak
- ulang sehingga roti tu habis

Cara Penyediaan :
- tuang sos kat atas roti yang dah siap masak tadi
- tuang mayonis
- picitkan sedikit sos BBQ
- dan akhir sekali taburkan parmesen cheese
so SIAP!! hehehehe
Selamat Mencuba =)


tadaaa...hasil nyeee...abaikan tudung saji tu eh...hehehe..pink gitewww....


pinn pinnn...tumpang lalu, tumpang laluuu....hehehehe ;)