Tuesday, 7 October 2014

ReCiPe : Cheezy Meatball a.k.a Carbonara Meatball Simple

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

selamat hari raya aidil adha semua!!!!...before raya hari tu, tekak nie teringin sangat-sangat nak makan cheezy meatball nie...asyik tengok orang dok post kat fb jek..sesekali nak mencuba gak..hehehe..nie resepi yang di olah oleh aku sendiri...hahahha...pandai-pandai jek aku nie...kahkahkah...

Bahan - Bahan :
- 1/2 bungkus meatball 
- Sos prego (mushroom, warna biru)
- oregano
- mixed herbs
- black paper
- 2 biji bawang putih (dicincang)
- mozarela cheese
- cheddar cheese
- 1 sudu minyak

Cara - Cara :
- rebus meatball hingga empuk (aku suke rebus dari goreng sebab bila goreng nanti die garing...kalau rebus, nanti die lembut..prefer kaedah mana yang korang nak guna la ye..hehe) 
- dah siap rebus, toskan dan letak dalam loyang
- panaskan minyak
- tumiskan bawang putih
- tuangkan 1/2 tin sos cendawan prego
- tuangkan sedikit air supaya kuah tidak berapa pekat
- letak secubit oregano, mixed herbs & black paper, masak hingga mendidih
- dah mendidih, angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang ada meatball tadi
- letak cheddar cheese dan taburkan mozarela cheese
- bakar dalam oven 170 darjah celcius selama 10 @ 15 minit

p/s : panaskan oven dulu 10 minit awal ye..lagi 1, jangan letak garam...pasai sos prego tu dah masin dan bertambah masin jika ada cheese...hehe..selamat mencuba =)


taraaaa....hasil nyaa...sedapp...mantap...best....hehehehe :D
tapi nie pic before bakar...tak sempat snap la after baked...sebab bau yang sedap dan dah tak sabar nak makan....jadi nye tak sempat nak snap pic...hehehe...

No comments:

Post a Comment