Monday, 26 October 2015

Pirate Coffee Melaka 'vs' Borders Tea Melaka

 ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hai ollssss... hari nie nak cerita berkenaan dengan minuman.. hikhik.. asyik cerita pasal makan je kan.. ok la nie banyak dah gerai-gerai minuman yang femes memes lagi meletop di negeri Melaka nie... salah satu nya... jeng jeng jeng... taraaa... Pirate Coffee Melaka dan Borders Tea Melaka.. So far setakat nie ceq pernah try dua tempat nie je la di Melaka... Kedua-duanya memang ada keunikannya tersendiri... Alaaa senang cerita, kedua-duanya memang sedap dan berbaloi la... hehehe...

Ok first, kita cerita pasal Pirate Coffee Melaka dulu.. 
Boleh like FB : Pirate Cofee Melaka (FB)
Alamat : No 49, Jln BP 10, Taman Bertam Perdana, Pulau Gadong Melaka
Landmark : Khemah warna hijau.. Betul-betul berhampiran Kamsis Politeknik Melaka (sebelum sampai simpang Kamsis Politeknik Melaka, khemah cafe nie sebelah kanan).... 
Haaa... faham dak? kalau tak faham, leave comment naa... nanti ceq kasi map kalau tak faham.. hukhukhuk >_<

 

Nie antara perisa yang ada...murah je... harga dari RM4 - RM6 per cup... try la... memang sedap sangat-sangat susah nak di khabarkan... hikhik... Dont wory, bukan indah khabar dari rupa yee.. memang mantop, terbaik..


 Nie ceq pilih perisa Hazel Nut Coffee dan Strawbery Coklat... Strawbery Coklat memang sedap... terasa di awang-awangan berada di Cameron Highland... cewaahhh gitewww... hehehe.. ;)

Ok second, kita cerita pasal Borders Tea Melaka pulak.. 
Boleh like FB : Borders Tea Melaka (FB)
Alamat : No. 9, Jalan SP1, Taman Semabok Perdana, 75150 Melaka
Landmark : Betul-betul bersebelahan Shell, Semabok Melaka


Lai lai... mari mari pilih perisa... murah sahaja.. RM5 per cup... hikhik.. murah-murah, mari beli... cehhh... dah macam ceq pulak yang kerja kat sini... siap promote bagaikan... hehehe.. :p


Taraaaaa.... Yang nie ceq pilih coco dan strawbery... strawbery die memang best... terasa strawbery nye taw... betul, tak tipu... Errr dah kenapa ceq asyik minum ayaq strawbery jek kan... hehehe... sebab strawbery buah yang paling best dan sedap... tapi nie serius, tak masam pun.. try la beli... hehehe...

Ok, enjoy your drinks! ^_^

Sunday, 27 September 2015

Holiday at Legoland, Malaysia ( 22 Ogos 2015 )

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

haiiii... kali nie pi holiday kat Legoland, Nusajaya Johor... ok memang best sangat... hehehe... kami pi dengan kawan-kawan... So far yang ceq pernah rase, untuk Theme Park Legoland nie adalah antara Theme Park yang paling best di Malaysia.. hehehe..

Ok sedikit coretan untuk next review hangpa kalau nak pi Legoland nie :
- yang mana tak tidur di Hotel Legoland, di sarankan gerak awai supaya tak tempuh jem dan supaya dapat parking betul-betul berhadapan pintu masuk.. senang kata tak payah nak jalan jauh-jauh kalau dapat parking jauh..
- sediakan air berbotol-botol dan snek jajan, siap-siap masukkan kat dalam beg.. hangpa jangan risau, mereka tak kan cek beg hangpa bile tiba kat pintu masuk.. sebab apa ceq cakap lagu nie, pasai makan dan minuman kat dalam nie agak agak mahai.. air yang penting sebab nak main semua permainan akan cepat haus.. so air penting..
- datang awai supaya dapat masuk awai dan dapat main semua permainan (kira berbaloi la bayaq mahai, dapat main semua)... so datang seawai yang boleh.. sebab ada kawan ceq mai lambat sikit, so depa tak dapat nak main semua permainan, dan agak rugi..
- nak senang, hangpa beli tiket online je... senang nanti tak payah beratuq panjang-panjang nak beli tiket... LEGOLAND® Malaysia Ticket  <--- klik link sini ye.. print tiket yang ade barcode, kat pintu masuk tu just scan jek.. Then palang terbukak, dah boleh masuk...hehehe.. beli tiket combo (Theme Park + Water Park)
- ok kalau boleh ceq sarankan hangpa main semua permainan... tok sah duk tunggu-tunggu lagi, pasai kalau hangpa lambat, alamat hangpa kena beratuq tunggu turn yang lama... macam ceq and the geng, kami mai awal then kami dapat main semua benda tanpa menunggu giliran yang lama dan tanpa menoleh-noleh ke belakang... memang enjoy habis.. hahahha..
- ade ceq buat research sebelum nie, ade yang tak dapat main habis pasai masuk pun lambat.. tapi ceq, jujur ceq habaq kami memang dapat main semua.. puas hati... lalalala :p

Ok jom tengok gambaq sat naaa... :D


Sampai awai, dok posing...hehe..


With lovely husband... :)


Nie rupa beli tiket online... print pakai A4.. Kat situ ade tulis cara-cara nak masuk menggunakan tiket online... hehehe.. mase nie kami beli tiket combo.. 


Depan hotel... best! 


Depan hotel lagiii... hikhik..


We ollss dah tired... Next Checkpoint pleaseee!!


Rola coster... sempat bergambaqq... hehehe...


Miniland.. KLIA..


Port pelabuhan... sungguh kreatif.. cantekk..


Ohh beijing!!! Rindu nye Beijingggg... dulu pernah pergi... cuaca yang sangat best... rindu nyeee.... hehehehe... boleh baca kat entry nie yee... ;)


cantek!!


Masjid =)


hai husband... :)






Nie kat water park... actually kami tak mandi pun sebab dah buat research mereka kata tak kan sempat nak mandi... tapi hampa sebab kami habis main semua permainan theme park dalam pukul 3pm macam tu.. So sepatutnya kami sempat mandi.. Oleh kerana dah review kata tak sempat, sedeh gak la... tapi masing-masing kan... duk tengok orang mandi jek la... sob sob..hehehe...


Our group!


Our group team!!

Ok enjoy!! Nora bagi 9.9 stars!! hihihihii...
Next holiday is Cameroon again and Pulau Perhentian... tak sabaq... hehehe.. ok tunggu next entry... hikhik... dadaaaa! 

JMM : Kapten Pisang, Taman Cempaka Melaka (Review) - The best!!

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Hai.. entry kali nie nak review sikit berkenaan dengan Goreng Pisang Cheese yang tengah hangat tuh... hehehe... ok bila hangpa mai Melaka, tak sah kalau hangpa semua tak singgah makan kat Kapten Pisang nie.. sangat sangat sangat best menarik dan banyak sangat pilihan dengan harga berpatutan.. haa hamekk... ceq habaq sekali nafas nie... hikhikhik...

Location : Medan Selera, Taman Cempaka Melaka
(berhadapan dengan Terminal Melaka Central)



Ok nie bagi hangpa yang tak tahu gak, hangpa guna App Waze, hangpa search "Medan Selera Taman Cempaka, Melaka".. ok nanti Waze akan bawak hangpa pi kedai Kapten Pisang nie... =)



Ok nie pulak signboard kedai nye... so senang hangpa nak carik.. oh yee... kedai nie betul-betul tepi jalan dan kedainye tepi sekali.. rase macam senang nak carik kan... hehe..


Nie pulak antara menu-menu yang ada kat kedai Kapten Pisang... rase macam nak ambil semua kan... hikhikhik... tapi dont worry kalau hangpa beli Jumbo, tak silap boleh mintak 4 toppings.. So boleh la hangpa rasa macam-macam topping... hehe... memang malatoppsss...


TQ gak Kapten... u are the best so far yang ceq penah makan Goreng Pisang Cheese.. Kapten nye memang terbaekk.. tak pernah menghampakan.. seriusly! 


Nie antara topping yang ceq penah beli... sedapp, mantopp!


Eh ade lagi... hikhikhik...

So guys! Enjoy your meal.. Daaa =)

Monday, 24 August 2015

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY HANNAH AZIZ

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Holaaa semuaa... Tadi ternampak segmen dari Hannah Vita Shoppe
Nampak menarik segmen yang diadakan.. It's Simple Segment...
Boleh klik link nie --> SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY HANNAH AZIZ <--

Jom kite semua sama-sama join!! =)


Jangan lupa klik banner nie untuk join segmen..

Syarat-syarat untuk join yang sangat mudah ye... boleh klik link di atas.. hihihi..

- 20 blog bertuah akan dipilih untuk dimasukkan dlm bloglist Hannah sepanjang September nie..
- 10 yang paling bertuah akan menerima hadiah yang istimewa dari Hannah..

Pernyetaan dari 24 Ogos 2015 sehingga 30 Ogos 2015

Pissstt : Saya doakan semoga Puan Hannah di murah kan rezeki dan semoga berbahagia di samping keluarga tercinta.. Actually Mrs Hannah it's my favorite lecturer during my studies for a few years ago.. hihihi =)

So guyssss enjoyy!!!!!

Tuesday, 11 August 2015

Raya 2015 =)

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Pin Pinnn tumpanggg laluuu.... hihihi... walaupun hari nie 27 Syawal, baru nak update entry.. hikhik..
rase nye sempat lagi kan nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua muslimin dan muslimat... maaf kan ceq sekiranya ade terkasar bahasa ke selama perkenalan kita selama ini, saya mohon maaf ye.. 0-0 :)
So, raya tahun nie so so excitedd sebab kami semua balik kampung Batu Pahat, Johor... happy la sebab dah 2 tahun asyik beraya rumah mertua jekk.. hehe.. pujuk punye pujuk suami yang tercinta, dapat la balik beraya tahun nie kat kampung sendiri..yeaayyy yeeayyyy.. hehe.. macam budak-budak lak rase... hahaha :')

Gambaqqq pleasseeee.... hehehe :D



Ayah & Ibu...


Di pagi raya... Ampunkan kakak ye ibu andaikata kakak ade buat salah selama ini (rasenye kakak selalu ade je buat salah dgn ibu... hehehe)


Ampunkan kakak ye ayah =)


Pissstt pisssttt... menantu salam ayah... hehehe... Laaa ayah nie.. awat muke lagu tu? hehehe.. waktu nie ceq snap pic cepat-cepat.. hehehe.. tu yang muke ayah tak sedia lagi tuhh.... hikhik..


Maaf & ampunkan saya ye ibu.. :)


Husband, ibu & sayaaaaa


With my lovely ibu :')


With my makcik-makcik & sepupu sepapat :D


Raya raya, ziarah menziarahi rumah nenek sedara :p


We allsss yang suke bergambaqq... hehehe... perasan tak yang muke kita orang semua sepesen jekk kann... hehehe.. paling tua ceq la.. hehehe.. tapi ceq nampak paling remaja :p


My Johorean Family ;)


I love u sayanggggg... Muuuahhhxx


Sayang dah macam YB ceq tengokk... hahahah... kawasan mane yunk? Dun Tongkang Pecah ke? lalalalala :p


Balik kampungggg... ohh hoo hooo balik kampunggggg... :D


Selamat Hari Raya dari saya dan husband =)

School Holiday Penang & Cameron Highland Againn !!! ( 01 - 03 / 05 / 2015 )

ASSALAMUALAIKUM
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

okay time nie school holiday... memandangkan cuti sekolah, so ibu ceq pun cuti la kan.. hehe.. waktu nie, x planning langsung pun nak pi holiday.. 2 hari sebelum nak pi holiday, ibu ceq whasap yang boring duduk rumah time cuti sekolah nie.. so, nak ajak pi jenjalan... nak pi penang katanya.. haa yg sorang nak pi penang, yang sorang lagi nak pi cameroon.. sudah nye kite pi dua-dua sekali.. senang, abis cerita.. hehe.. 
ok maklumat hotel semua fully booking time nie.. yelaa mne x nye.. planning last minit kan.. lagi cuti sekolah nie, so banyak la hotel & resort yang fully booking... hotel murah pun payah gile nak cari.. memang fully booking... aduuhh aduuhh pening.. so waktu nie kami semua redha jekk.. sebab pikir, bile dah sampai penang nanti baru pakat cari hotel area sane mane kalau ade kosong kan..

Jom tengok gambaqq sattt :p


sangat jemm... waktu nie semua dah penat dah... bayangkan perjalanan kami memakan mase selama 13 jam dari Melaka nak ke Penang.. mau nak tercabut punggung nie... hahahha..


Excited nampak sign board George Town.. tak sabar nak sampai penangggg....


Sampai-sampai je kami cek in kat sini... semua hotel yang kami pi, semua fully booking.. sangat sedih taw.. So moral of the story, rancang lah perjalanan holiday anda semua seawal yang boleh ye... hehehe :D
Check in : Hotel Adamson Seberang Perai
Harga : RM75/Malam (Katil Double) - Bilik Ceq & Husband
RM85/Malam (1 single + 1 Double) - Bilik Ayah & Ibu
Masa nie sebenarnya dah fully booking jugak.. tapi owner nye kata die akan call 2 orang yang dah booking untuk confirm yang meraka jadi nak menginap di sini ke tidak.. tunggu punya tunggu, owner nie kata mereka cancel dan alhamdulillah 2 bilik nie diberikan pada kami... Syukur alhamdulillah :)


Waktu nie ayah ibu pi jumpe kawan dorang sat... So kami tunggu dalam kereta sebab dah tak larat asyik tukar-tukar driver jek... hehehhe...


Jambatan pertama Pulau Pinang.. Beratur nak tunggu giliran nak naik feriii =)


Tu dia, tu diaa... nampak Jambatan Ke-2 dari naik feri nie...


hai cik abang... Menari bosanovaaaa.... hikhikhik...


awat muke ceq lagu nie... hohohoho...


With my lovely mom & dad...


Tengah tunggu turn nak naik Cable Car..


Mase dah sampai kat atas, hujan sangat-sangat lebat... So, tak dapat ambil gambar kat Laman L.O.V.E tu.. sob sob :'(


Bila tiba kat atas nie, sejukk sangatttt....


Jambatan Ke-2 Pulau Pinang..


ok kite pi serbu pulakk Cameron Highlands... Let it goooooooo....


Sayangggg :)


Agak poyo sikit muke ceqq... hukhukhuk :p


Memori daun pisang, waktu jalan-jalan... lalalalala..
Eh salah.. Memori pokok cili.. hahaha :p


Kea Farm =)
actually nie kali ke-3 ceq jejakkan kaki ke Cameron Highland.. best dan sangat puas hati... ada masa, In Sha Allah nak mai sini lagi... best best... :D


Perjalanan jauh tak ku rasa... Ewahhhh....


Haaa pilih abg akak... tapi udang goreng tepung die memang terbaikkk... memang tak rugi beli.. nie lokasi dekat Pasar Kea Farm..


Kami berempat sahaja.. hehehe..


haaaiiiiiiiiiii


hikhikkkkk


ok last gambaq, babaaaaaaaaiiiiiiii penang & cameroon :D

Harga Tiket :
Feri Penang = Kereta (RM7.70), Motosikal (RM2.00) & Basikal (RM1.40)
Penang Hill = RM10 (A) & RM4 (S)

ok pas nie next nak pi holiday kat Legoland pulakkk... next entry pleaseee... So excited... hehehhe...